– site-ul web si cataloagele de produse ale producatorului
Firmele serioase cu clienti pe intreg globul au departamentul de marketing foarte bine pusa la punct, cu site-uri de prezentare ample si traduse in limbile de circulatie internationala.
In primul rand un producator important la nivel global va avea obligatoriu un site in limba engleza; producatorii mici, locali, au de cele mai multe ori site-ul mult mai simplist si redactat in limba tarii respective.
– locul de productie si originea componentelor montate pe utilaje
Odata cu intrarea in UE avem acces liber si la piata europeana de echipamente, ceea ce aduce un foarte mare avantaj consumatorului. In plus, sunt tari in UE care prin traditie au o experienta vasta in productia de utilaje industriale si au ajuns la un grad foarte mare de specializare.
In aceste conditii nu are practic nici un sens cautarea echipamentelor de calitate la producatori de pe alte continente; puteti obtine cel mai bun raport pret-calitate de la un producator european.
Bineinteles, sunt producatori foarte buni si in afara Europei (uneori chiar mai buni), insa chiar daca echipamentele sunt foarte fiabile va veti confrunta cu urmatoarele probleme pe care nu aveti de unde sa le stiti in momentul achizitiei:
– oricat de mare ar fi importatorul european, este foarte greu sa tii un depozit/stoc urias cu toate componentele care s-ar putea defecta; se poate intampla ca piesa necesara pentru reparatie sa nu fie disponibila in stoc, ceea ce se traduce prin timpi de asteptare foarte mari
– multe din componente sunt produse dupa alte standarde, asa ca nu le veti gasi inlocui cu piese compatibile cum ati putea gasi in cazul componentelor europene
ATENTIE!
Mai nou, in cautarea de profit multi producatori europeni produc componentele utilajelor in China la preturi si calitate redusa si le asambleaza in fabricile din Europa, dand astfel nastere unui produs „Made in UE”, insa la preturile practicate in UE si nu la cele din China!
Sigur, se pot procura componente de calitate si din China, insa in acest caz preturile vor fi comparabile cu ale celor produse in UE, facand inutila toata bataia de cap cu importarea lor tocmai din China…
Singurul motiv real pentru care se prefera importul din China sunt preturile cu mult sub cele din UE, care de multe ori se transpun in lipsa de know-how si intr-o calitate indoielnica a produselor.