Cea mai dificila sarcina este compararea diversilor producatori si siguranta unei alegeri corecte pentru Dumneavoastra.
In aceasta etapa ar trebui sa urmariti obtinerea celui mai bun raport pret-calitate, fara a face insa rabat la calitate in favoarea unui pret aparent mai mic!
Varietatea foarte mare de produse din aceasta categorie poate pune in dificultate consumatorii.
Iata ce ar trebui sa urmariti atunci cand comparati diverse modele:
– majoritatea utilajelor din aceasta gama sunt alimentate cu acumulatori la tensiunea de 24 de volti (modelele de capacitate mica-medie) sau 36 de volti (modelele de capacitate mare).
Pe cat posibil evitati modelele alimentate la 12V! De obicei modelele profesionale incep de la 24V, desi unii producatori profesionali ofera si modele alimentate la 12V doar pentru profit; puterile motoarelor sunt slabe si implicit performantele sunt departe de cele ale unor utilaje profesionale…
Tensiunile de 24V si 36V ofera suficienta putere pentru orice aplicatie si acopera tot spectrul de utilaje de la cele mici pana la cele mai mari. Tocmai din acest motiv evitati modelele „extice”: de exemplu masinile alimentate la 48V: in timp veti cheltui sume importante pe acumulatori sau pe motoare (care nefiind uzuale se pot procura destul de greu).
– verificati originea acumulatorilor!
O mare parte din valoarea unei masini este data de acumulatorii montati. Tocmai acest lucru tenteaza foarte mult vanzatorii in idea de a monta acumulatori mai ieftini pentru a scadea pretul masinilor.
In primul rand atunci cand vi se transmite capacitatea acumulatorilor in amperi (76A, 105A, 320A, etc.) fiti sigur ca se specifica si scara de masurare (C5 sau C20). Ambele sisteme se utilizeaza in paralel: valorile de capacitate C5 sunt mai mici, asa ca de multe ori vi se vor prezenta valorile C20 drept referinta. Solicitati capacitatea in ambele unitati de masura pentru a obtine o referinta clara.
Din propria experienta va transmitem urmatoarele: evitati acumulatorii ieftini sau no-name!
In mod sigur puteti gasi si acumulatori la jumatate de pret, insa de multe ori daca platiti jumatate veti utiliza acumulatorii tot jumatate din durata normala de viata fiindca se vor epuiza mult mai repede…
Producatorii consacrati sunt cativa si de obicei sunt acumulatorii sunt trecuti in lista de optionale utilajului, asa ca este destul de usor sa faceti alegerea corecta: Exide-GNB, Hawker, Enersys, Trojan.
Durata de viata a acumulatorilor se masoara in cicluri incarcare-descarcare.
Alegeti acumulatorii monobloc sigilati cu GEL (fara intretinere / utilaje mici-mijlocii / cca 700 de cicluri incarcat-descarcat) sau grupurile cu acid (necesita umplere cu apa distilata / utilaje mari / cca 1500 de cicluri incarcat-descarcat) pentru a beneficia de cea mai mare durata de viata.
Alte variante ar fi bateriile monobloc AGM (cca 400 de cicluri) sau cu acid (cca 900 de cicluri, insa in conditii ideale – atunci cand intretinerea este facuta periodic, ceea ce nu prea se intampla in practica).
– incarcatoarele de baterii (redresoarele)
Ca si in cazul acumulatorilor, acestea sunt componente electronice destul de scumpe si trebuie sa verificati ce vi se ofera.
In general cele mai moderne si compacte (si scumpe) sunt redresoarele high-frequency, mult mai eficiente decat cele low-frequency care sunt grele si au un consum mare de curent electric.
Pentru comoditatea incarcarii dar si pentru o costuri mult mai scazute cu electricitatea verificati intotdeauna ca redresorul ofertat sa fie unul high-frequency.
– calitatea componentelor
– sasiurile: utilajele profesionale (chiar si cele de dimensiuni mici) au sasiuri rezistente din otel care sa asigure durabilitatea utilajelor pentru o perioada lunga de utilizare.
Evitati utilajele fara sasiu separat, sunt foarte instabile si nu sunt andurante in timp!
– rezervoarele / carcasele sunt din plastic extrem de rezistent rezultat prin procesul denumit ”rotational molding”. Procesul este mai scump insa duritatea si densitatea carcaselor este in acest caz mult superioara carcaselor turnate care de multe ori au si diferente de grosime.
– motoarele de perii, tractiune, etc la echipamentele de calitate sunt de multe ori furnizate de cativa producatori mari: Amer este cel mai mare dintre acestia si il veti gasi raspandit la majoritatea marcilor serioase de masini.
Totodata observati design-ul componentelor si al masinii in ansamblu: producatorii consacrati studiaza foarte bine finisajele si dispunerea componentelor: in special motoarele ar trebui sa nu aiba parti expuse si sa fie cat mai bine protejate de eventuale lovituri, prinderile trebuie sa fie robuste si sa aiba un design unitar.
Incercati pe cat posibil sa vizionati echipamentul si sa-l comparati cu alte utilaje concurente. Daca vi se pare ceva ciudat sau nelalocul lui poate chiar este o problema!
– compararea specificatiilor
Desi din fisele tehnice poate parea ca doua utilaje au aproximativ aceleasi specificatii insa diferentele de pret sunt semnificative, ar fi bine sa comparati urmatoarele:
– acumulatorii si redresoarele (deja descrise)
– greutatea masinilor si dimensiunile: din poze echipamentele pot parea identice, insa in realitate veti observa mari diferente de dimensiune si robustete
– gradul de automatizare: masinile cu grad mai ridicat de automatizare o sa aiba un pret mai mare, insa de multe ori veti utiliza functiile in plus. Ca si exemplu masinile cu om la bord „fara electronica” au niste parghii/pedale prin care se coboara periile si lamela de aspiratie, insa nu veti putea controla persiune periilor care este foarte utila la acest gen de echipamente!
– notorietatea marcii
Cereti referinte legate de clientii principali ai producatorului respectiv.
Un producator serios care ofera produse competitive si fiabile in mod sigur deserveste cateva retele de retail la nivel european, cu sute sau chiar mii de magazine.